Politiek bestuurlijke sensitiviteit staat in veel functieomschrijvingen en opleidingsprogramma’s. Maar wat is het precies, en hoe ontwikkel je het?
Trainingen politieke bestuurlijke sensitiviteit van Simons Van de Wiel helpen ambtenaren beter te werken in een politieke context, en daar ook lol aan te beleven. Onze trainingen zijn geen doel op zich, maar een interventie die uiteindelijk het besluitvormingsproces helpt verbeteren.
Om politiek bestuurlijke sensitiviteit te ontwikkelen is kennis over het besluitvormingsproces en de politieke wereld noodzakelijk maar niet voldoende. Bewustwording over je rol als ambtenaar binnen een democratisch bestel is ook essentieel. Vervolgens heb je als deelnemer nog handvatten nodig voor een blijvende gedragsverandering in de dagelijkse praktijk.
De training politiek bestuurlijke sensitiviteit is bedoeld voor mensen die te maken krijgen met een politiek bestuurder of politiek dossier, die meer inzicht willen krijgen in hoe de politieke wereld werkt en wat hun rol als professionele ambtenaar hierin is. Hoe ontwikkel je je niet alleen als inhoudelijk expert maar ook als stevig adviseur in een politieke omgeving?
Op veler verzoek biedt Simons Van de Wiel nu ook een opleiding speciaal voor bestuursadviseurs. Deze opleiding richt zich op hun speciale rol binnen een gemeente, provincie of waterschap. We zoomen in op hoe je als bestuursadviseur het besluitvormingsproces optimaal kan laten functioneren. De eigen casuïstiek van de deelnemers is hierbij leidend.
Heb je onze training Politieke Sensitiviteit gevolgd en smaakt het naar meer? Of ben je een gevorderd adviseur. Simons Van de Wiel biedt speciaal voor bestuursadviseurs, strategisch adviseurs en senior (communicatie- of beleids)adviseurs ook de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen via intervisie volgens de beproefde Simons Van de Wiel-methode.
In onze trainingen komen alle aspecten van politieke sensitiviteit aan de orde.
Soms lijkt de politieke wereld op een black box, zeker de besloten collegevergadering kan raadselachtig lijken. In de training lichten we de sluier op en nemen een kijkje in de keuken van de politiek. Door je te verplaatsen in de wethouders wordt het makkelijker in je werk rekening met hen te houden en ze te adviseren: soms door mee te bewegen, soms juist door tegen te denken. Natuurlijk werk je als ambtenaar voor verschillende type wethouders en heb je verschillende gesprekstechnieken nodig om hen te ondersteunen. Hoe adviseer je een nieuwe en onervaren wethouder, hoe bouw je een vertrouwensrelatie op met een wethouder, hoe lever je kritiek zonder te schofferen, hoe versterk je hun optreden in commissie en raad? Dat verschilt per wethouder waar je voor werkt. De training biedt hier een handleiding voor.
Als ambtenaar werk je niet alleen voor de bestuurders, maar ook voor de volksvertegenwoordigers. Zeker als het om burgerparticipatie gaat leidt dit bij ambtenaren nog wel eens tot hoofdbrekens: hoe betrek je de raadsleden op een goede manier bij je participatietraject en voorkom je dat de raad aan het eind van het liedje met de hakken in het zand gaat?
En hoe begeleid je als ambtenaar, samen met de bestuurder, het politieke besluitvormingsproces zonder buiten de oevers van je ambtelijke rol te treden? En hoe doe je dat in een lastige politieke omgeving, of bij een vastgelopen politiek dossier?
Nieuwsgierig naar het antwoord op deze vragen? Volg de training politieke sensitiviteit!