Hoe kan je een effectief gemeenteraadslid zijn?

Je bent geïnstalleerd als raadslid! Een feestelijk moment met bloemen en je ouders trots op de tribune. Dan begint het echte werk en blijkt het énorm tijdrovend te zijn. 

Uren zit je de stukken te lezen die je toegestuurd krijgt. Maar je weet niet precies wat je er mee moet. Je voelt je steeds minder effectief worden als raadslid omdat je vooral met je neus in papieren wereld doorbrengt. Je bent steeds minder op straat en bent helemaal niet de volksvertegenwoordiger die je wilde worden. Je bent toch niet de politiek ingegaan om ambtelijke stukken te lezen of het werk van de ambtenaren over te doen? 

Herken je dat? Deze blog gaat over hoe je in minder tijd, toch vooral heel effectief kan zijn als raadslid.

Niet getreurd. De situatie is herkenbaar voor veel raadsleden in het land. Er komt ongelooflijk veel op je af namelijk. Al die besluiten die het college neemt, maar ook dingen die ter informatie naar je worden opgestuurd krijg je eigenlijk een beetje over de schutting gegooid. Je wil natuurlijk ook steeds vernieuwend zijn en je voelt je verantwoordelijk om het raadswerk goed te doen. Wat wij vaak van raadsleden horen: ‘Ik heb allerlei idealen en ik wil kijken hoe ik die in ieder onderwerp kwijt kan’. Dus je gaat iedere keer opnieuw op zoek in die stukken naar ‘wat zou ik hiermee kunnen doen, wat zou ik hiervan moeten vinden?’ Om een mooi verhaal te maken als raadslid en hopelijk herkenbaar te zijn.

Maar dat kost natuurlijk wel veel tijd. De vraag is: hoe kan je toch in minder tijd effectiever worden? We geven een paar tips. De eerste en belangrijkste tip is: ga met je fractie zitten en kies drie slimme, herkenbare prioriteiten. Op basis van het verkiezingsprogramma of de campagne. Herkenbare prioriteiten waar je met de hele fractie vier jaar lang op gaat hameren. Wees niet bang om in herhaling te vervallen. Als jij hetzelfde verhaal voor de honderste keer houdt, bestaat de kans dat deze pas bij een handjevol inwoners is blijven hangen. Vervolgens ga je verdelen welke prioriteiten het beste passen bij welke persoon en/of portefeuille. In ieder geval ga je met de fractie als geheel focussen: ‘wat gaan wij in deze vier jaar willen bereiken en hoe gaan we dat verdelen?’.

Een aantal fictieve voorbeelden: in een gemeente hamert GroenLinks voortdurend op het verdubbelen van het aantal bomen. Of een VVD-fractie die in een gemeente bij álles wat langskomt, vraagt hoe het zit met de financiële deugdelijkheid van het voorstel. Of een lokale partij die participatie als speerpunt heeft: ‘welk besluit er ook voor ligt, wij zullen altijd kijken hoe het met de inspraak is geregeld. Zijn de inwoners betrokken? Hebben ze echt een stem mogen laten horen?’ Als je heldere prioriteiten hebt, bekijk je ieder stuk of voorstel, iedere gebeurtenis door de bril van die prioriteit.

Ook als je bijeenkomsten gaat organiseren, gaat het over deze prioriteiten. Je bijdrage in de commissie en raad hang je altijd weer op aan deze prioriteiten. Je moet als raadslid niet onvoorspelbaar en elke maand vernieuwend willen zijn. Het gaat er juist om voorspelbaar en herkenbaar te zijn. En daarvoor is herhaling nodig. En de kracht van de herhaling zit… in de herhaling. 

Hier heb je onze tips: minder tijdrovend, meer effectief. Doe er je voordeel mee!